A_Fat_Duck

Intake Temp

15 posts in this topic

Hi guys, been looking through my ECU logs after having both the MAF and IAC die on me a while ago and trying to troubleshoot. I've noticed that the intake air temp is almost always at -40degC but can go occasionally up to -36degC. Anyone else had a problem like this and what could I try to do to fix it? 

rC90Iuj.pngJuLUMLS.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cant help but all the logging ive done with fmic and big turbos has me at ambient thro to +10deg c max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ambient + 10, what intercooler? Mine peaks to around + 40

 

On topic, where are the intake temp sensors?

I would replace it based on the data it's giving.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, pl0x said:

ambient + 10, what intercooler? Mine peaks to around + 40

 

On topic, where are the intake temp sensors?

I would replace it based on the data it's giving.

 

Chinese specials. 4" pre tb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, evowrx said:

Cant help but all the logging ive done with fmic and big turbos has me at ambient thro to +10deg c max.

This is reading negative 40 not plus 40 with a stock turbo and not sure what fmic but it's a decent size. Where is the intake temp sensor on a 99 GC8?

Also not sure if I said but it's reading -40deg c right from the start even with the car sitting around not running 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, A_Fat_Duck said:

This is reading negative 40 not plus 40 with a stock turbo and not sure what fmic but it's a decent size. Where is the intake temp sensor on a 99 GC8?

Also not sure if I said but it's reading -40deg c right from the start even with the car sitting around not running 

 

Yep got the negatve somethings clearly F***ed. If its a gc8 it should be in the intake pipe post airbox. Might not be plugged in.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, evowrx said:

 

Yep got the negatve somethings clearly F***ed. If its a gc8 it should be in the intake pipe post airbox. Might not be plugged in.

2

thought as much.. although the previous owner put a pod filter on so I have no idea what they've done. everything that I can see looks to be plugged in. What does it look like?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovalish black 2 pin plug pretty much under where the airbox sits. Is part of the loom that comes from around the brake booster area.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, evowrx said:

Ovalish black 2 pin plug pretty much under where the airbox sits. Is part of the loom that comes from around the brake booster area.

Just had a look and I cant see anything like that at all, does anyone have a picture of what it should look like and location? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, pedro said:

Google it..

I tried that and saw quite a few different ones and it definitely didn't have the actual location of it o.O

1 hour ago, evowrx said:

Thanks @evowrx I'll have a look when I'm done with work 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, evowrx said:
 

I've got a v5/6 but I assume it's in the same pipe as the 3/4 that you've linked? There's a part of the loom right under that by one of the injectors that looks like it's been messed with and electrical taped again so when I have time I'll try pull it apart and have a proper look as I assume it would have come off of that as it looks like it traces back to the brake booster.

 

Sorry for sounding like a muppet, I've only ever worked on diesels before this O.o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recent Status Updates

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Forum Statistics

    38,258
    Total Topics
    541,361
    Total Posts