Sign in to follow this  
SpeedySub

Power steering issue

Recommended Posts

This has been going on for a couple of weeks but seems to getting worse.

When turning at low speed mainly when cold the steering feels notch you or juddering.  The belt also slips when first taking off. I have re tensioned the ps belt but that hasn't made a difference. The belt is only 6 months old.

Do I have a issue with just the belt or both belt and pump.

 

Car is a 05 outback.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe try take the belt off and see how easily the pump turns by hand. The belt might be slipping because the pump is binding up.

 

I presume you have checked the fluid level/condition?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SpeedySub what did it end up being? Have you sorted the issue? I’m having the same problem and can’t put my finger on it. 

Was thinking the power steering pump was about to give out?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey @Outback Ash. Sorry for taking so long to get back to you.

I haven't done anything except tighten the belt. It's still not right but now only whines. Have been meaning to have a proper look but not on high priority at the he moment. It still works fine but will replace at some point soon. A replacement second hand one from Strong's was about $350 from memory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this