Jump to content
Please check your junk folder for registration emails ×
  • Current Donation Goals

    • Raised $0.00

Engine Knock reported BTSSM


logan25

Recommended Posts

  • Admin

Yea. Always good to have some brake clean to spray round to keep things oil free.

Learnt that from refrig. Nothing worse than chasing your tail on a potential leak that doesn't actually exist anymore.

 

If I was you i’d go on partsouq and grab all the gaskets/seals/o-rings for the intake and replace the lot. Shouldn't be too expensive. New injector O-rings aren't a bad idea either.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

First time using the site, lots of stuff there! 

 

So far I think I will need: 

Intake Gasket 14035AA492

Fuel injector seals 16608AA040

 

Other seals for the BPV, airduct from turbo aren’t in stock. However mine look good, and didnt show anything in boost leak test.

Any other seals you can recommend to get? I havent ventured to much further apart from the ones above. Thanks 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

If anyone feels like enlightening me on this issue.

 

Boost under WOT: Factory tune,


Boost target, consistently 14 PSI according to ECU. 
 

Actual boost, jumps up to 16 PSI for a few seconds then slowly returns to a stable 14 PSI, is this usual? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Admin
57 minutes ago, logan25 said:

If anyone feels like enlightening me on this issue.

 

Boost under WOT: Factory tune,


Boost target, consistently 14 PSI according to ECU. 
 

Actual boost, jumps up to 16 PSI for a few seconds then slowly returns to a stable 14 PSI, is this usual? 

 

The map isn't 14 across the board. It should be lower down low so that the ECU doesn't try correct too far.

 

If it is asking for 14 and you're making 10 it'll be making corrections with the wastegate to try get there. So as soon as there is enough exhaust gas to make 14 it'll overshoot for a second until it can open the wastegate enough to drop the boost back down. 

 

This is super common for cars with free flowing intakes/exhausts on the stock tune, sometimes even without those mods.

 

How is you IAM and LV looking now?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Okay yes that makes sense, sort of what I'd imagined would be happening. Have made a fixed install of the nexus and noticed it was pulling upto 16 PSI then drops to 14 after a few seconds. 

 

- Regarding IAM, since running 100 octane, never dropped below 1. Good sign.

 

- Learning view, still have the high negative values at idle but haven't done anything to fix as was away on holiday. I have received the intake manifold seals, just waiting for the fuel injector seals (Part suoq screwing me around with the order) and will replace. Will probably put another pair of used injectors in as well. Hopefully this weekend if not next all will be here. 

 

-Funnily enough the stutter decide to re-appear at 2,800 RPM. My first runs it was fixed after changing vacuum source for FPR (so I thought). Maybe too longer line now? All connections are tight. Didn't reset the ECU, could have learned it? Will re-inspect again when doing the work, could be the FPR requiring a change? 

 

Learning lots as I go 😁


Edit: Just thinking aloud here. Low rpm, negative boost is running. So essentially a vacuum is running throughout the entire intake system including post turbo? Is that correct?

Edited by logan25
Thinking
Link to comment
Share on other sites

So replaced the fuel injectors with a set from a lower KM engine. Seals I ordered were for the fuel rail, not the actual injector so didnt change them, looked like another big process.

 

Also changed the intake manifold seal with the newer thicker O ring.

 

But still have the high negative fuel trim at idle. Have reset computer and test driven.

 

Not to sure what next step would be, might start having to look around the downpipe/O2 area.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Yeah im thinking trying to get rid of it via tune may be way to go.

 

I did inspect and replace the O2 sensor a while ago, when it came out had a bit of white deposits on it, thought that indicated lean henced made no sense why ECU would pull fuel, however my AFR always seems to in the correct range for power settings.


Next time im looking at the car might have to inspect everything near turbo and downstream.

Link to comment
Share on other sites

So I had the nexus unplugged for a few days while I sorted out a suitable charging system, plugged in again, I see the LV has dropped to -10.6 at idle. This is an improvement since it always sat at around the -15 earlier, will keep monitoring it, hopefully it swings around to within the -5 range, 

 

On another note, anyone had much luck with good OTG charger for the Nexus setup? Got one from recommended from amazon and it only outputs 1,200 mA, seems to only just keep the nexus alive and barely charges on shortish trips. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

I wonder if the cambelt prior to snapping had stretched, throwing out the cam timing etc. A reputable shop I use suggests a timeframe and not just a KM based cam belt swap for Subaru’s.

 

Highly likely you have damage, would need to be inspected 

Edited by Omsin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, logan25 said:

So here's an interesting update:

 

Decided it was time to get tuned by Cyro in an attempt to fix the fuel learn issues, was planning to change cambelt, water pump and oil this weekend, before the tune. Previous cambelt was done 40,000KM ago. 

Driving today, noticed car was 'idling a bit weird', as in wouldnt hold idle very well wanting to stall the engine almost. Coolant temp starts to spike, quickly pull car off the road, shut down. Inspect and seems okay (I thought). After 20mins of cooling down, restarted, sounded terrible and within 5 seconds heard a dreaded snap and engine died. Tow back to house, and yep as I thought, cambelt had fully snapped. 

Now to decide:

To go ahead and install the cambelt I got for it (and hope for no internal damage such as valves, pistons etc). 

Or

Throw the spare EJ20X engine into it (is currently an EJ20Y as manual trans') and go down the path of getting tuned for the new engine. Are the same year, 2006, hopefully should be not to many issues with the swap. That could fix potential stutter issues, knock issues and the fuel learn issues. Engine has 130,000km. 

 

All is character building :) 

That is terrifying,  Surely there is a reason for a low mileage belt to snap like that. maybe a damaged pulley or something else in the timing related kit? 

 

If the 20X is known good id go with that. or if you use your original 20Y at least pull the heads and make sure the pistons didn't kiss any valves 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Admin

Have you found any seized idlers/ bearings? Something else touching the belt? Seems crazy it would just snap unless something was wearing it down or jammed somewhere. 
 

Agree with A_J_T, they are the same engine so shouldn't have any real problems swapping them over.

Then pull the other one apart and see what went wrong.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 11/09/2019 at 6:11 PM, Andy_Mac said:

Have you found any seized idlers/ bearings? Something else touching the belt? Seems crazy it would just snap unless something was wearing it down or jammed somewhere. 
 

Agree with A_J_T, they are the same engine so shouldn't have any real problems swapping them over.

Then pull the other one apart and see what went wrong.

 

(Deleted)

 

 

Edited by logan25
Link to comment
Share on other sites

 
 
 
1
12 hours ago, logan25 said:

Just prior to pulling engine might throw an old belt on and see if it starts. Maybe on the off chance everything somehow survived.

I'm a fan of easy fixes so this sounds like a decent idea. Although if it runs do a compression test before you celebrate 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recent Status Updates

    • MrSg9Sti04

      Afternoon team,
      im new to the group first time posting. Im hoping some body can help me get my launch control all dialled in on my link g4x. Ive had the computer and car all tuned from chris at prestige awesome knowlegable guy super happy with the results but now im wanting to get my launch/anti lag all dialled in. Ive been reading multiple different forums etc all with different conflicking information which has made me nervious with what do i listen to this or that if you get what i mean. Now ive started to make myself familiar with my PClink software etc the past few weeks and im eager to learn how to do minor setups or tweaks etc so im not relieing on my tuner so much and obviously saving myself abit hurt in the back pocket. 
      Now back to the question at hand.... Im wondering if theres and one who could please share there knowledge and wisdom with setting all my values, timing, fuel etc when i have launch control armed and engaged, or even a launch tune file they can possibly send me to load onto my tune. Ive figured out the setup of my digital inputs turning launch control on etc and its obvisously on its pre set factory settings. It engages but doesnt sound the greatest or as angry as it should i feel. Hence reaching out to you good buggers. 
       
      Cheers in advance for any info and help yous maybe able to give me.
       
      Cheers Shaun
      · 0 replies
    • Joker  »  gotasuby

      updated your DP's too : hope that's ok!
      · 0 replies
    • Joker  »  SAS

      Updated your DP's to reflect your business page  
      · 0 replies
    • Joker  »  Nachoooo

      Updated your Avatar : couldnt help myself  cheers!
      · 0 replies
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
  • Forum Statistics

    40.9k
    Total Topics
    573.6k
    Total Posts


×
×
  • Create New...